Sprintti

Rivitalo-, puisto- ja koulualueet muodostavat sprintin kilpailumaaston. Radat ovat 90% kovalla alustalla - sora tai asfaltti. Radat ovat sekä fyysisesti että teknisesti vaativia, toiset rastivälit vaativat tarkkaa kartanlukua kun taas toisen antavat mahdollisuuden kovaan vauhtiin. Rastit ovat lähekkäin, joten ole tarkkana tunnuksien kanssa. Kartta on tuliterä sprinttikartta. Kartan tulkinnan parantantamiseksi osa kohteista, jotka eivät vaikuta suunnistukseen, on yleistetty. Kartta on kuitenkin edelleen niin yksityskohtainen että rajoitetulla näkökyvyllä olevien kilpailijoiden on syytä käyttää suurennuslasia. Joidenkin ratojen ratapituudet ovat  ohjeita pitemmän, jotta voisimme tarjota täysipainoiset sprinttikisat kaikille. Koejuksijoiden mukaan tarjolla on "Parhaat sprinttiradat ikinä FSOM-kisoissa". Suosittelemme, että lähtöön tullaan hyvän verryttelyn jälkeen. Kilpailualuetta ei ole suljettu, joten kilpailijoiden on varottava autoja, pyöräilijöitä sekä muita kilpailualueella liikkuvia.

 Pitkä matka ja viesti

Pitkä matka ja viesti kilpaillaan Nuuksion kansallispuistossa Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin kunnissa. Nuuksion kansallispuistossa käy vuosittain yli 300.000 vierasta. Myös FSOM-viikonlopuna on odotettavissa runsaasti kävijöitä maastossa. Toivomme että kilpailijat huomioivat maaston muut käyttäjät. Suuri kävijämäärä jättää väkisin jälkensä maastoon polkujen ja yleisen maaston kulumisen muodossa, jonka takia pienimmät polut puuttuvat kilpailukartasta. Puisto säilytetään luonnontilassa, jonka johdosta maastossa on tuulen kaatamia puita. Lisäksi maastoon on keinotekoisesti lisätty aukkoja joissa on kaatuneita puita. Nämä maastokohteet on piirretty karttaan. 

Maasto on pääpiirteittäin nopeakulkuista sileine avokallioineen, joiden joukossa soita ja järviä. Korkeuserot ovat maltilliset mutta lauantain pitemmillä radoilla on enemmän korkeuseroja ja vaativampia rinteitä. 

Kartta on alunperin tehty monelle eri pohjalle, Matti Toivonen on päivittänyt kartan ISOM 2017 mukaisesti heinäkuussa 2018. HD 16-21-sarjoissa on lauantaina mittakaava 1:15000, muissa sarjoissa sekä viesteissä mittakaava on 1:10000.