Ennen kisaa

Kisoihin on helppo lähteä: OK 77 hankkii kaikille nuorille lisenssin ja kustantaa myös heidän kilpailumaksut (kts kotisivujen yläpalkista OK 77 alta Jäsenedut ja Toimintaa-otsikon alta Lisenssi ja IRMA). Vanhemmat suunnistajat hankkivat lisenssin itse www.suomisport.fi-palvelussa (kts kotisivujen vasemmalla puolella olevasta Toimintaa-otsikon alta Lisenssi ja IRMA) ja kustantavat myös kilpamaksunsa itse. Aikuiset huom: Jos hankit lisenssin, johon ei sisälly vakuutusta, kannattaa tarkistaa, kattaako tapaturmavakuutuksesi kilpailutoiminnan suunnistuksessa. Seuran jäsenenä ja lisenssin haltijana on mahdollista osallistua kaikkiin Suomen Suunnistusliiton (SSL) Irma-järjestelmässä ilmoitettuihin kilpailuihin. Lisenssi on voimassa ostopäivästä vuoden loppuun saakka.

SSL:n sivuilla, Irma-järjestelmästä löytyy infoa tulevista kilpailuista. Ryhmänvetäjä suosittelee / mainostaa usein junnuille sopivia kisoja.
Yksittäisen kilpailun kilpailukutsu julkaistaan yleensä hyvissä ajoin ennen kilpailua, mistä näet ilmoittautumisen yhteydessä tarpeelliset tiedot. Kotisivujen vasemmalla puolella olevasta Toimintaa-otsikon alta löytyy tarkemmat Ilmoittautumisohjeet.,

Yksityiskohtaisemmat kilpailuohjeet ja lähtöajat julkaistaan järjestäjien nettisivulla pari päivää ennen kilpailua. Sekä kilpailukutsu että kilpailuohjeet kannattaa lukea huolella etukäteen. Tarkista myös lähtöluettelosta lähtöaikasi ja kilpailunumerosi. Tarkista lähtöluettelosta lisäksi, että lisenssinumero ja emit-numero ovat oikeat. Jos emit-numero on virheellinen, se tulee muuttaa kilpailupaikan infopisteessä ennen kilpailua.

Kisapäivänä

Mukaan kilpailupaikalle kannattaa ottaa suunnistusvarusteiden (vaatteet ja kengät, hakaneulat kilpailunumeron kiinnittämiseen, emit, kompassi, rastinmääritekotelo (13v->)) lisäksi säästä riippuen lämmintä vaatetta, lämmin tai kylmä juoma sekä omat eväät. Kisapaikoilla on yleensä myös kahvio (pienissä kisoissa ei välttämättä hyväksytä pankkikorttia). Retkituoli tuo myös mukavuutta kilpailukeskuksessa odotteluun. Seuran jäsenet kokoontuvat mielellään yhteen paikkaan ja ryhmään kannattaa rohkeasti liittyä! Tunnistat porukan helposti siitä, että useimmilla on seuran vaatteita yllään. Muilta seuran jäseniltä voi myös tarvittaessa kysyä käytännön neuvoja.

Tarkista kilpailuohjeesta arvioitu matka parkki-paikasta kilpailukeskukseen, sekä matka omaan lähtöön, ja varaa aikaa sen mukaan. Isoissa kilpailuissa voi olla melko pitkät matkat.
Kilpailupaikalle kannattaa tulla ajoissa, viimeistään tuntia ennen omaa lähtöä. Kilpailuohjeissa kerrotaan, mistä saat kilpailunumeron, yleensä joko kilpailukeskuksesta tai lähtöpaikalta. Mikäli olet ilmoittautunut kilpailuun ilman emit-numeroa, järjestäjä varaa vuokrakortin, joka on noudettava kilpailukeskuksen infosta ennen kilpailua. Kortti palautetaan infoon kisan jälkeen.
Hae kilpailunumerosi ja tarkistuslipuke emit-korttiin kiinnitettäväksi. Kilpailunumeron kiinnitystarvikkeet tulee tuoda itse mukanaan.

Verryttele ajoissa ja ole valmiina lähtöpaikalla viimeistään 10 minuuttia ennen omaa lähtöäsi. Huomaa, että lähtöön voi olla matkaa yli kilometri (matka ilmoitetaan kilpailuohjeissa, junnuilla yleensä alle 1 km) ja siirtymiseen lähtöpaikalle pitää varata riittävästi aikaa. Lähtöpaikalta saat oman ratasi rastimääritteet erillisellä lapulla, jonka voit laittaa rastinmääritekoteloon tai kiinnittää hakaneulalla paitaan, miten haluat (pieni mini grip-pussi toimii myös hyvin kotelona). Nuorimmissa sarjoissa on harvemmin erillisiä rastimääritteitä, katso kilpailuohjeet. Kartta on kilpailuissa valmiina karttamuovissa.

Sinut huudetaan yleensä lähtöön omalla nimelläsi 5 minuuttia ennen lähtöäsi. Lähtöpaikalla on 3-5 karsinaa, joista seuraavaan siirrytään minuutin välein. Jollet satu olemaan päivän ensimmäinen lähtijä, voit katsoa mallia edelläsi meneviltä kilpailijoilta. Kun kuulet nimesi, siirry ensimmäiseen karsinaan, jossa tarkastetaan lähtijät, yleensä noin 2-4 yhtä aikaa, kukin lähdössä eri radalle. Minuutin kuluttua siirry toiseen karsinaan, jossa usein nollaat emit-korttisi käyttämällä sen lukijassa. Lähdön toimitsijat auttavat tarvittaessa. Järjestys voi vaihdella kisasta toiseen ja tästä on tarkemmat ohjeet kilpailuohjeissa. Viimeistään viimeisessä karsinassa menet oman ratasi kartan kohdalle, mutta siihen ei saa vielä koskea. Sitten lähtöpiippaus, kartta käteen ja menoksi.

Alle 14-vuotiaat saavat kuitenkin yleensä katsoa karttaa jo 1 min ennen lähtöä (lähtötoimitsijat neuvovat), ja RR-laisille selitetään yleensä kartta lähdössä. Lue kilpailuohjeet, ja kerro toimitsijoille, jos olet ekoja kertoja kisaamassa.

Muista tarkistaa koodi ja leimata rasteilla ja maalissa, ja mene lopuksi emit-kortin purkuun. Jos leimauksesi ovat onnistuneet, toimitsija sanoo OK. Jos joltain osin on epäselvyyttä, asia selvitetään erikseen.

Suorituksen jälkeen voit jäädä nauttimaan kisakeskuksen tunnelmasta. Menipä suunnistus hyvin tai vähemmän hyvin, onneksi aina tulee uusia kisoja ja uusia mahdollisuuksia.

Nuorisosarjasuunnistuksissa (alle 18v) on mukana melkein kaikki oikean kilpailun elementit, joten on hyvä aloittaa niistä.

Hauskoja hetkiä suunnistuskilpailuissa!