Länsirastit (LR) keräsivät kaudella 2023 osanottokasvua 300 henkilön verran, siitä huolimatta että tapahtumien määrä supistui 19 tapahtumasta kahdeksaantoista.
FB_IMG_1693518938997.jpg

Kuva (arkistokuva, Annika Westberg-Arrakoski). Olarin metsä keräsi 8.6. (LR-8) kauden osanottoennätyksen Jukolaan valmistumisen merkeissä.

Kautta kommentoi OK 77:n LR-vastaava, Anders "Antta" Westerlund, - ensimmäistä vuotta "virassaan", Oittaalla, päätöstapahtuman (LR-18, 28.9.) yhteydessä, tehdyssä syvähaastattelussa.

Kevätkauden tuntomerkkien  - "Kevätlaidun"-syndrooman ja "Kohti Jukolaa"-moodin lisäksi, kevään tunnus tänä vuonna (9 tapahtumaa) oli moitteeton sää - keväällä taisi sataa vesipisaroita, jotka olivat laskettavissa yhden käden sormilla. Syksyllä kuvaan tulevat syyssäät (tänä vuonna tosin oli harvinaisen lämmin syksy) ja tiheä "jokamiesten ja -naisten". mestaruuskisa-ruuhka. Itse aiheutettua harvennusta olivat erämaatapahtumien lisääminen kahdesta neljään Kaitakorven ja Vaakkoin lisäksi syksyllä myös Meiko ja Haukkalampi. Antan mukaan "Sääli, sillä näin suunnistuksellisesti hyvät maastot menevät tavallaan "hukkaan" - erämaamaastoilla olisi paljon annettavaa, myös vähemmän kilpaileville metsässä liikkujille".

LR-tapahtumien osanotton painopiste on kuitenkin tiheämmin asutulla etelä- ja keski-Espoon alueella. Syksyn osanotto oli vain runsaat 60% kevään luvuista.

Lähialueiden maastot nakertuvat ja erämaametsiin tulee jatkuvasti lisää rajoituksia. "Ratkaisu tähän on, että samat maastot otetaan useammin käyttöön. Mutta sisääntulosuuntia on lisättävä" toteaa Antta ja jatkaa "Lähimetsät muuttuvat niin nopeasti, että täydennyskartoituksen tulee olla jatkuvaa. Se palvelee myös nuorisosuunnistusta, jossa suunnistus paljolti perustuu tasokuvasuunnistukseen".

Vanha tuttu, pandemian tuottama, "omatoimisuunnistus" säilyy ohjelmassa. Karttoja on tapahtumaan voinut ostaa verkon kautta, tapahtumakeskuksesta ("tiskin yli") tai Suomenojan Nesteeltä. Koko kauden luvuista Omatoimen osuus on 25%. Erikoispiirre on, että verkon kautta ostetut kartat, - Omatoimen valtakanavana, säilyy samana vuodenajasta riippumatta, mutta muut hankintakeinot noudattavat yleistä kausivahtelua.

Kauden uutuus, Rogaining-(piste)-suunnistus, oli ohjelmassa jokaisessa tapahtumassa, mutta keräsi vain vajaat 50 suoritusta. Tämä johtunee siitä, että Rogaajat (kuten Polkujuoksijat ja Yösuunnistajat) ovat ihmisrodun rajallinen alalaji, joka mieluimmin liikkuu vain omissa ympyröissään. Rohkeat rajapinnnassa liikkuvat ovat arvokkaita tiedonlevittäjiä oman "viiteryhmänsä" piirissä. "Rogaining pysyy ohjelmassa. Vuosien saatossa määrät tulevat kasvamaan huomattavasti" sanoo Antta. Myös "tavalliset" suunnistajat voivat hyödyntää Roga-vaihtoehtoa suunnittelema itselleen useampia ratoja Omatoimijakson ajaksi. Antan mielestä "myös OK:n omat ryhmät voisivat tehokkaammin hyödyntää LR-tarjontaa".

Yhteenvetona kaudesta 2023 Antta on mielissään "Kokonaismäärän kasvuun ja pitkän syksyn tarjoamiin suunnistuselämyksiin. Näistä voisi huomattavasti useampi nauttia - sekä osanottajina että järjestäjinä. Tapahtumissa ei ole vielä häiritsevää tungosta".