Tämän vuoden Venla- ja Jukola-viestit suunnistettiin Porvoon Epoossa täydellisessä lomasäässä 17.-18.6.2023. Järjestelyistä vastasi itä-uusimaalainen yhdistelmäseura OK Trian.

23Jukola.jpg

Kuva (FB-kaappaus, Tony Björk). Venlojen päivä on muuttumassa Jukolan yöksi.

Helteinen lomasää ei välttämättä ole parasta suunnistussäätä. Itä-Uudenmaan maasto on kivistä, mäkistä ja (säästä johtuen) pölyistä. Ratamestarit olivat onnistuneet asettamaan kilpailijoiden suunnistustaidot kovalle koetukselle.

Venloissa matkaan lähti 1518 joukkuetta, joista 8 OK:n väreissä. Kaikki joukkueemme, yhtä lukuunottamatta, sijoittuivat kisassa "paremmalle puoliskolle". Ykkönen (Dream Team) oli 87. ja kolmannen osuuden suunnistanut Lydia Mårtenson lähinnä osuutensa maailmankärkeä (50. nopein). Paras nostaja oli Vivian Lindholm kolmosessa (Iron Ladies) 255 pykälän nostollaan. Sillä pääsee kaikkien aikojen Venla-nostotaulukon 10 kärkeen. Kaksi Venlaa: Johanna Arola ja Inka Huttunen tekivät ensiesiintymisensä OK-venlana.

Jukolan viesti alkoi tahmeasti aikataulun suhteen, kun kärki jo toisella radiorastilla oli kuusi minuuttia ihanneajasta. Tämä hyödynsi tietenkin "semi-kärkeä" ja jonot tiivistyivät. Mutta vain hetkeksi. Hajonnat ja maasto (sekä helle) purivat ja erot kasvoivat suuriksi - myös kuntoilupuolella. Ykkönen teki tasaista työtä läpi kisan - lopputuloksissa 62. Joukkueen  "tähti" oli (täpärästi) Fabian af Hällström (6. osuuden 49. nopein). Myös Kakkonen oli sadan sakissa (ja Viestiliigapisteillä) - 91. Antti Järvenpään oivallisen (77.) avauksen ansiosta. Yön nostohirmu oli Jori Arrakoski 5. parhaana sijoittuneen Sixpäck-joukkueessa toisella osuudella. Jori hallitsee, yhdessä Jouni Junkkaalan kanssa, huippunostojen kymppikärkeä - Jorilla on listalla viisi ja Jonella 3 merkintää. Jukolan 1679 joukkueesta yhdeksän edusti OK:ta mutta kaksi, FjärdeLaget ja Fast Veterans, jäivät (keskeytys, hylkäys) matkalle. Neljä henkilöä esiintyivät ensi kertaa (OK:laisina) Jukolassa, - Sofie von Frenckell (ei aikaisemmin edes Venloissa), Juha Matilainen, Mikko Ääri ja Mikael Lindfors.

Kisaan osallistui 95 suunnistajaa OK:n joukkueissa. Puolivillaisella etsinnällä löytyi lisäksi 9 muuta jäsentämme kaveri-, firma- tai yhteisöjoukkueista. Järjestelyjen onnistuneen läpiviennin takasivat runsas kourallinen OK:laisia talkootehtävissä.