FSOM järjestetään joka kymmenes vuosi (vuodesta 1970) Ahvenanmaalla IF Ålandin isännöimänä. Koronan takia ehti tällä kertaa kulua peräti yksitoista vuotta ennenkuin joukot kokoontuivat kilpailumielessä maakuntaan 6.-8.8.2021.

Kuva (Jarmo Koskela). Kisaportti on FSOM-kisojen erikoispiirre, tässä mallia Åland.

Kaikki kolme kilpailua (sprintti, pitkä matka, viesti) oli keskitetty samaan kilpailukeskukseen Godbyn koulukeskukseen Finströmin kuntaan, runsaat 10 km Maarianhaminasta pohjoiseen. Maasto oli vaihtelevaa - reippaita korkeuseroja ja liukkaita avokallioita,  joiden kuvaaminen - tai kuvaamatta jättäminen, puustosta riippuen, kansainvälisten normien mukaisesti, tuotti haasteita. Erityisesti junnuradat olivat vaativammasta päästä. Sääennusteet "lupasivat" vaihtelevaa säätä (jotka sateiden osalta pitivät paikkansa melkein minuutin tarkkuudella).

Kuva (Jarmo Koskela). Lauantaina satoi, joten seurateltta tuli tarpeen.

Seura matkusti, perjantaiaamusta sunnuntai-iltaan, yhdellä kootulla joukkueella kisapaikalle matkanjohtaja Karin Mårtensonin johdolla. Matkajärjestelyt viikinkilaivoilla meno-paluu Turusta, paikalliset bussikuljetukset sekä majoittuminen ruokailuineen hotelli Savoyn arvokkassa ympöristössä sujuivat kuin kiskoilla - tai kun saaristossa ollaan, turvallisesti väylän keskellä. Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki. Leiriläisiä ja omatoimimatkailijoita mahtui myös 73 suunnistajan (kävivät numerolappu rinnassa maastossa) ja runsaan kymmenen hengen tukijoukkoon. Kokonaismäärät kisassa ovat laskussa - nyt pitkämatka keräsi 461 osanottajaa, joka "OK:n aikakaudella" on alittunut vain 2018, kun itse olimme järjestelyvastuusta johtuen mukana rajallisella ryhmällä. Edellinen vähäpätöisempi kisa on ollut 70-luvun alussa. Enimmillään, vuonna 2000, osanottajia on ollut 790 - tietenkin Ahvenanmaalla. Osasyyllinen tähän on pikamatka - eivät edes valiokuntoilijat jaksa kolmen kilpailun mestaruusrutistusta. Kisaselostukset > "Lue lisää"-kohdassa.

Sprinttisuunnistus perjantaina 6.8.

Kuva (Annika Westberg-Arrakoski). Nuorten sarjan menestyjät: vasemmalta Wille Backman (sprinttipronssia, D18), Alex Backman (viestivoiton avainjuoksija) ja Olivia Hahn, triplamestari (D18).

Sprintin 23 sarjaan osallistui (kuntosarjat mukaan lukien) ennätysmäärä osanottajia, peräti 361 suunnistajaa. OK:n osuus oli 56 sprintteriä. Moni dieselkoneella varustettu säästi itseään pitkää matkaa varten. Liekö ollut matkakankeutta (enemmän kuin kanssakilpailijoilla), sillä sprintti sujui tyydyttävästi kolmesta mestarista (Mikael Donner (H45), Annika von Schoultz (D55) ja Olivia Hahn (D18)) ja viidestä muusta mitalisijasta huolimatta. Aurinko paistoi, mutta ei täydellä teholla meidän risukasaamme. Päivän yllättäjät olivat H18-sarjan pronssimies Benjamin Korento (hopea-Jeppen tukena) ja H10-sarjan, joka jostakin syystä ei ole mestaruussarja täysipainoisesta sprinttiradasta huolimatta, toinen Vincent Björk.

Pitkä matka lauantaina 7.8.
Kuva (Jarmo Koskela). Sateen kastelema Tobias Jern, H21-voittajana maalisuoralla.
 
Hyvin ravitun illan ja sitkeästi nukutun yön jälkeen lauantain pitkän matkan päivä valkeni sateenuhan alla. Nopeimmat (lue: alussa lähteneet) ehtivät maaliin ennen kuin sade saapui minuutilleen (lentokentän säähavaitoasema on vain 10 min sadematkan päässä). Osaotto oli 33 mestaruussarjassa "vaatimatonta", mutta taistot sitäkin upeammat. Järjestäjien erikoisuus, kolme eripituista kuntosarjaa jokaisena päivänä - myös viestipäivänä, aikaisempien 21B-sarjojen sijaan, oli hyvä oivallus. OK:n panos oli 68 suunnistajaa, joka nosti kokonaisosanottomme henkilökohtaisissa kisoissa 124 juoksijaan - seuraennätystä sivuten. Päivän nimi oli Tobias Jern (H21), joka kanssakilpailijan "avustuksella" nosti seuran takaisin pääsarjan kultakantaan. Myös Olivia jatkoi kultaputkeaan. Muut mestarit olivat Annika Westberg-Arrakoski (D55), Vesa Kankaanpää (H45) ja Lydia Mårtenson (D20). Kokonaissaldo oli kiitettävä 5-4-5 mitalia. Päivän paukku oli H45-sarjan kolmoisvoitto.

 

Viesti sunnuntaina 8.8.

Viesti on joukkuekilpailu, jossa suunnistetaan seuran puolesta - kokonaistulosta optimoiden. Lisämahdollisuuden tälle antoivat ensi kertaa FSOM-kisassa käytössä olleet "keskiarvo"-sarjat ikänaisissa ja -miehissä (H/D105, jotka oikeasti ovat H ja D35, H/D135, - alaikä 35, H/D165, - alaikä 45 ja H/D195, - alaikä 55). Käytäntö suosii suurseuroja, vaikka sen alkuperäinen tarkoitus on antaa pienemmillekin seuroille mahdollisuus osanottoon.

Kuva (Annika Westberg-Arrakoski). Harvinainen näky - kaksi OK 77-joukkuetta H21-sarja palkintokorokkeella.

Viesti nostaa myös tunteita pintaan, jo joukkueiden kokoamisvaiheessa, eikä tämä vuosi tuonut tähän poikkeusta. Ilmoitetuista 23 joukkueesta saimme 21 matkaan, mutta niistä vain 17 hyväksytysti maaliin. Päivän kiripalkinto menee Jori Arrakoskelle, joka maalisuoralla ankkuroi H165-sarjalaiset voittoon. Silti yleisarvosana on hyvä - kolmen mestaruuden (D165, D15-18 ja H165) ja viiden muun mitalin ansiosta. Eikä HD-sarjan voittoakaan sovi unohtaa - kolme OK-jäsentä, joista vain "sponsori " (seuran kassanhoitaja) juoksi OK:n paidassa. H21-sarjassa seuralla oli kaksi joukkuetta korokkeella, joka ei ole jokapäiväistä herkkua pääsarjatasolla. Hopeajoukkueen (H21) Vesa Kankaanpää (H48) totesi: "Kymmenen vuotta sitten olin pronssilla, nyt hopealla, entä 10 vuoden kuluttua?". Jos valinta osuu oikeaan sarjaan (esim. H165) niin mikä estää nousujohtoisen sarjan.

Tulossivu