Vuoden 2021 Länsirastit-kauden suunnittelu ja valu on käynnistynyt. Tove Jern, Länsirastiemme päävastaava, oli kutsunut jäsenet videokokoukseen 16.11.2020, johon osallistui tusinan verran innostuneita. Kokousta edelsi vilkas palautejakso, joka jatkuu aina marraskuun loppuun asti.

Kuva (Tove Jern). Kuvituskuva - suunnistusmaisemia.

Kokouksen päätarkoitus oli toimia aivoriihenä kolmen pääkysymyksen ympärillä: 1) kalenteri, 2) käytännön seikat (mukaanlukien ratamestarit ja -vaihtoehdot) sekä 3) markkinointi.

Jatkamme ensi vuonna hybriidimallilla (suunnistusta sekä paikan päältä että 10 päivänä sen jälkeen omatoimisuunnistuksena). Realiaikainen suunnistuspäivä on edelleen torstai. Kautta toivottiin pidenettäväksi (useampia tapahtumia) mutta varsinainen kalenteri on (vielä) riippuvainen seudun muusta kuntosuunnistustarjonnasta (selkenee alueen yhteisen koordinaatiokokouksen jälkeen). Ratapuolella koko ratapalettimme sai tukea, mutta maastotyömyyrät jäivät kaipaamaan mahdollisuutta kokemusten vaihtoon muiden ratamestarien kanssa. Markkinoinnin osalta pohdittiin mm. eri kartanmyyntipisteitä. Kaikilla halukkailla osanottajilla kun ei ole käytössään riittävän laadukkaita printtereitä.

Vuosi 2020 oli kaikista aikaisemmista kausista poikkeava, joten vertailu viime vuoteen (2019) on epäreilua, jo senkin takia, että edellinen vuosi oli kaikkien aikojen Länsirastit-vuosi esim. euroissa (markoissa) mitattuna.

Kausi supistui, koronarajoitusten alkuhämmennyksen jälkeen 18 kerrasta toteutettuun kuuteentoista tapahtumaan. Tavallisesti syyskausi on n. 20% laimeampi kuin kevät (plussana keväällä tuore mahlan tuoksu, miinuksena syksyllä arvokilpailujen läheisyys ja syyssäät). Vain tekniikkaradoilla on syksyllä vilkkaampaa (yösuunnistus lasketaan teemaradaksi). OK:laisten syysvähennys on peräti 25%.

Seuran jäsenten osalta trendi säilyi ennallaan, mutta kokonaismäärä väheni vain 28,8 (2019) alas 25,8 (2020) OK-osanottoon per Länsirastit. Kuitenkin Länsirastien kokonaismäärä supistui peräti 55%:lla. Tämä käy luonnollisesti seuran tulojakauman päälle, sen ymmärtäminen ei vaadi kansantalouden tutkintoa.

Hyvän ikkunan omatoimisuunnistuksen vaikutukseen (varoitus: vain yksi havaintovuosi, jossa 8 vertailukohdetta. Myös kirjaaminen on omatoimisuunnistuksessa hankalampaa.) saa, kun vertaa omatoimi-kevättä hybridi-syksyyn. Syksy 2020 keräsi 20% suuremmat osanotot kuin kevät. Tämä on ensimmäinen kerta Länsirastien 43-vuotisessa historiassa. Hybriidiosion "kokoontuminen paikalla" houkuttelee siis edelleen - yhteellisyys on valttia!