Tämän vuoden Venla & Jukola suunnistettiin 15.-16.6.2019 Kangasalan Heponiemessä. Kilpailussa rekisteröitiin ennätykselliset yli 20 400 kisasuoritusta. OK 77:n osuus tästä oli vähintään 110 käyntiä metsässä.

Kuva (Sini Hulmi). Majoitustelttoja. Sotulipojilla on käsite "ojennus" vielä hakusessa.

Seura oli liikkeellä ennätyksellisen 19 joukkueen voimalla (9 Venla- ja 10 Jukola-joukkuetta). Ilahduttavinta oli, että kaikki kiersivät radat, rimaa hipoen, hyväksytysti. Ykkösjoukkueet palasivat sadan sakkiin. Venlat yhden vuoden tauon jälkeen (sijoitus oli 95.), Jussit ensimmäistä kertaa sitten 2010. Sijoitus oli 76. (yksi pykälä paremmin kuin Tiomilassa. Parempi sijoitus, 48. - rekisteröitiin viimeiksi 2006). Oman ennätyksensä teki myös Victorious Secret (OK:n naisjoukkue) sijallaan 538, joka oikeutti seuran viidenneksi parhaaksi joukkueeksi.

Tulossivut

 # Otsikkoon viitaten. Sosiaaliset mediat ovat pullollaan päivityksiä Jukolasta, mutta web-sivujen toimittajaksi ei näytä olevan tunkua. Tämänkin tarinan kirjoittaminen alkoi 54 h Venlojen lähdön jälkeen (ja päättyi 2½ tuntia myöhemmin).

# Kilpailu kaikkien aikojen Venla-tittelistä kiristyy. Poissaolonsa seurauksena Vellamo Toivonen (matkalla kisoihin Karjalan kannakselle) putosi kärkitriiosta. Carola Ray ja Saila Korento jakavat nyt kahdestaan seuran Venla-tilaston kärkisijan. Tilillä on molemmilla 31 Venla-kisaa. Miesten puolella Harry Eklundh on kiistaton ykkönen (51. Jukola), mutta seuratilaston kärjessä on puheenjohtaja Petri Tötterman - 39 kisaa plakkarissa.

# Viisi Venlaa debytoi. Jukolassa ensikertalaisten määrä oli kahdeksan (2 D ja 6 H). Valtaosa heistä on nuoria, joten jälkikasvua löytyy. Jukolan yön aikana 7 henkilöä tuplasi suorituksensa. Ensi vuonna Rovaniemellä lisäykset tällä saralla voivat olla vaatimattomampia.

# Usean henkilön tukemana, rohkenen esittää toivomuksen, että naisten Jukola-joukkueen kohdalla oleva osanottomaksuun liittyvä rajoitus poistettaisiin. Liikkeellä ovat seuran (lähes) parhaat naiset, suoritus (mahdollinen Venla-kisa kintereissä) kovan puoleinen ja maalissa saavutuksena seuran 5. paras joukkue. Takana jonossa on viisi OK-joukkuetta, ensimmäisenä tyrkyllä legendaarinen Fjärdelaget.

# Tämän vuoden tilastointi on vielä kesken. Mutta tälläinen (väli)tieto tähän: Seuran jokaisen joukkueen 3 parasta vaihtosuoritusta kautta aikain rekisteröidään (esim. Ykkösjoukkueella Jukolassa 3 saavutusta x 7 osuutta = 21 merkintää). Ja nyt ei puhuta satunaisista joukkuenumeroinneista, vaan vaihtoon (maaliin) saapumisen määräämästä live-sijoituksesta. Siis, jos (esim.) Kakkosjoukkue tulee vaihtoon viidenneksi parhaana OK-joukkueena, niin joukkue rekisteröidään siinä vaihdossa Viitosjoukkueeksi. Venloissa tehtiin 8/103 uutta ennätystä, kaikki osuivat joukkueille VII-IX. Jusseissa, haarukassa I-V-joukkueet, tehtiin 8/105 uutta ennätystä, mutta VI-X-joukkueiden osalta 30/80 merkintää. Eli selkokielellä: Vaikka kisa laajenee (ja vastus kovenee(?)), uudet puulaakiamatöörit eivät pärjää meidän kokoeneita ammattilaisia vastaan (joukkueet VI-X). Mutta kärkijoukkueet karkaavat. Tässä kärkijoukkueiksi (I-V) luetaan kaikki 538. sijan joukossa olleet.

# Kisassa tehtiin monta hatunnoston arvoista suoritusta (karkeasti maastossa 3/4 per Venla- ja 5/7 per Jukola-joukkue). Mutta pykälää lähemmäksi hatunliertä pääsevät huoltojoukot - etunenässä teltanpystytykseen erikoistunut Fjärdelaget. Onnistuneet joukkuevalinnat vievät käsiliikkeen valitsijoiden osalta jo hatunnostoliikkeeksi. Mutta tänä vuonna kultaisen hatunnoston ansaitsee kyllä varajuoksijatoimiston pyörittäjä Jone Junkkaala. Jone ehti Jukola-viikon aikana ilmoittaa (vähintään) 10 kertaa, että nyt joukkueet ovat paketissa. Ja niinhän ne sitten lopussa (melkein) olivatkin.

Kuva (Jenny Ray). Yhteiskuvaan ehtineet Venlat (yli puolet joukkueestamme).