Hiihtosuunnistuksen SM-kilpailut jatkuivat Vimpelissä 27.-28.2.2021. Isäntänä toimi melko uusi seurayhdistelmä Järviseudun Rasti, kotikuntana Alajärvi. Ohjelmassa olivat R2-ryhmän keskimatka (lauantaina) ja pitkä matka (kaikki sarjat, sunnuntaina).

Kuva (Nina Nilsson, arkistokuva). Raisalle tuli kaksi SM-mitalia viikonloppuna.

Seura oli liikkeellä 8 hengen ryhmällä. Raisa Sell (D45) "lämmitteli" lauantaina keskimatkan SM-hopealle mutta paransi siitä vielä pitkällä matkalla (sunnuntaina) yhdellä pykälällä. SM-kulta oli Raisan suunnistusuran kolmas. Mitalin tuntumassa olivat myös Annika Westberg-Arrakoski (D55) - keskimatkalla 5. ja pitkällä matkalla pykälän verran terävämpi, - 4. Saman sijoituksen saalisti myös Jonny Donner (H20) pitkällä matkalla - neljäs. Viikonloppuna tuli 23 SM-pistettä ja kahden viikon takaiset kisat mukaan lukien tämä talvi johtanee kohti seuraennätystä talven pistemetsästyksessä.

Alun Talvirastien yhteydessä ratkaistiin myös tämän talven FSO-mestaruudet hiihtosuunnistuksessa. Seuran saldo oli 6 kultaa ja saman verran hopeamitaleita. Tämä antaa neljännen sijan alueen seurojen keskuudessa, edellä ÖID:n Femman, Falken ja Minken. Kaksoismestareita olivat Jesper Donner (H17) sekä edellä mainitut Raisa ja Annika.

Alun kisasivu

Fjärdelaget kutsui kaikki OK-laiset, jotka lymyilevät omissa hiihtokuplissaan, "leikkimieliseen kilpailuun", eli Challenge Winter Edition 2021 aikaikkunassa 14.-21.2.2021.

"Kerää joukkue (4-10 henkilöä), sopikaa aikaikkunassa oleva hiihtopäivä, kerätkää mahdollisimman monta hiihtokilometriä tämän päivän aikana sekä jakakaa saavutetut kilometrit joukkueen ilmoitettujen jäsenien lukumäärällä". Saatu keskiarvo on joukkueen lopputulos.

Kuva (Henkka Backman). OK-nuorten pääjoukko suoritti oman osuutensa pitkän hiiholenkin muodossa.

Haastajat olivat heittäneet ilmoille kaksi porkkanaa - 77 hiihtäjää ja 3000 km. Haasteeseen vastasi 14 joukkuetta, joissa tehtiin 79 päivätyötä, siitä huolimatta että kaksi ilmoittautunutta sairastui ennen hiihtopäiväänsä. Hiihtokilometrien kokonaismäärä nousi 3546,8 km. Voiton vei Ski Team Kanki (kapteeni Vesa "Rauta Kanki" Kankaanpää, Timo "Vice President" Kankaanpää, Antti "Skiman" Järvenpää sekä Olli "parta-Mieto" Kantanen). Joukkueen jäsen Antti tarjosi haasteen komeimman henkilökohtaisen panoksen - 115 hiihdettyä kilometriä. Myös Mikki Pasonen (Fjärdelaget) ja Mikko Ruokolainen (Vålhallan Voltergeist) ylittivät 100 km rajan. Toiseksi tuli Team Storskidarna, jonka muodostivat peruttuun Vasa-hiihtoon tähdänneet sankarit sekä kolmanneksi, ehkä hieman yllättäen, Team Mikael Lybecksvägen, joka, taktisesti oikein, hiihti oman osuutensa sunnuntaina 14.2. loistavassa talvisäässä. Kiriviikonloppuna (20.-21.2.) kun taivaalta tuli sekä lunta, räntää että vettä, joka teki laduista haastavat. Haasteen nuorin oli Volter Ruokolainen (H4) tuloksella 3,6 km, ja kisan nestori oli Finlandia-hiihdon veteraani Harry Eklundh (H70).

Suurkiitokset aloitteentekijöille sekä kannustuksesta reilulle kestoharjoituslenkille että piristävästä hiihtoviikosta talviharmauden keskellä.

Tulokset

Talven 8. Talvimoniotteluilta (ja 9. laji) käytiin (kuivatun) Kirkkojärven läntisellä rantaniityllä eli IKEA:n tavaratalon takapihalla 18.2.2021. Pakkanen oli talven keskivertoluokkaa eli -12 C-astetta.

Kuva (Mia Engström-Risku). Uupuneet TMO-sankarit osioiden väliajalla. Taustalla maailman ainoa IKEA, joka ei ole tummansininen.

Ilta vietettiin umpihangessa. Lajeina olivat Hangessa juoksu (ilman lisävarusteita) ja sama setti Lumikenkäjuoksuna. Eritysesti viime mainittu aiheutti lukuisia nuuriinmenoja - jonka myös kello huomasi. Osioiden parhaat ajat laskettiin yhteen, yhdeksi hankilajiksi. Ajanotto tapahtui EMIT-leimauksena - kuivaharjoittelua tulevia suunnistuskisoja varten. Jokainen sai tehdä kaksi yritystä per osio, mutta harva onnistui aikaansa parantamaan. Sen verran rasittava laji oli kyseessä. Hyvän kunnon lisäksi runsasluminen talvi suosi pitkäsäärisiä.

TMO:n Grande Finale kilpaillaan hiihtoloman jälkeen lauantaina 6.3.2021 Oittaalla, kokoontuminen klo 10:00 ulkoilukartanon kahvion luona. Ohjelmassa on hiihtosuunnistusta.

Umpihankilajit, tulokset   Yhteenveto (8 lajia)

Suomen mestaruuskilpailut hiihtosuunnistuksessa käynnistyivät viikonloppuna 13.-14.2.2021 Pälkäneellä Veikko Hakulisen talvirastien yhteydessä. Isäntänä toimi Valkeakosken Haka.

Kuva (Marja-Liisa Suomalainen, VaHa:n kisakuvaaja). Linssilude Elkku Talja on osunut kuvaajan tähtäimeen.

Konsepti oli hieman tavallisuudesta poikkeava, sillä kisassa ratkaistiin vain ykkösryhmän (R1) mestaruudet, - pikamatkalla lauantaina ja keskimatkalla sunnuntaina. Ikämies ja -naissarjat (R2) pääsevät leikkiin mukaan kahden viikon kuluttua (27.-28.2) Alun talvirastien (Alajärvi) yhteydessä. Silloin R2:lla on keski- ja pitkä matka, mutta R1:llä pelkkä pitkä matka. Tämän talven hisu-SM-putki päättyy 6.-7.3 Orimattilan nurkilla - ensin sprinttiviestit lauantaina ja päätteeksi R2:n sprintti sunnuntaina.

OK 77 oli tämän viikonlopun SM-kisoissa liikkeellä neljän hengen iskuryhmällä. Viikonlopun menestyksekkäin oli Jonny Donner (H20), joka nappasi plaketin molempina päivinä. Sprintissä Jonny oli 10. ja keskimatkalla 8. Velipoika Jesper Donner (H17) säesti keskimatkalla samalla 8. sijallaan. Myös H21-sarjassa seura oli edustettuna, ensi kertaa vuosikausiin (-kymmeniin?), kun sijoitukset painuivat 30+ puolelle. Talvirastien yhteydessä suunnistettiin myös kaksipäiväiset kansalliset seniorisarjoissa. Raisa Sell (D45) todisti, kahdella matkavoitollaan, kuuluvansa uuden sarjansa kansalliseen kärkikastiin.

Veikko Hakulisen Talvirastit, kisasivut (myös tulokset)

Talvimoniottelun 6. ilta (ohjelmassa TMO:n seitsemäs laji) vietiin läpi Kilon pallokentän jäällä 11.2.2021. Ohjelmassa oli luistimilla suoritettavat osiot - kirpeässä -12 C-asteen pakkasessa mutta tuulettomassa säässä.

Kuva (Mia Engström-Risku). Luistelukisojen alkuverryttelyä.

Luistelu suoritettiin kahdessa osiossa (molemmissa jokaisella oli kaksi tulosyritystä), joiden (parhaat) ajat ynnättiin. Ensin käytiin tekniikkaosio pujotteluradalla, jossa erityisesti takaperinluistelu aiheutti paljon aikahukkaa. Taitavin oli ringetteammattilainen Jenny Jacobson, joka nappasi osiovoiton vanhempien kilpailijoiden nenän edestä. Toinen osio oli matkaluistelu, jonka avulla Max Risku nousi luistelukisan voittoon, kuitaten samalla edellisen viikon harhahiihdon tuoman takaiskun.

TMO jatkuu jälleen ensi viikolla (18.2). Tulevat lajit (mahdollisesti hangessajuoksu) ja kisapaikka ilmoitetaan jälleen sunnuntaina (14.2). Viikon pituisen hiihtolomatauon jälkeen päätöslajina on sitten hiihtosuunnistusta. Siitäkin myöhemmin enemmän.

Tulokset (luistelu)   Pistetilanne (7 lajia)